Historik

 Allt började när Gun Mattsson kom till Backa Kulturhus 2007. Hennes uppdrag var att skapa en öppen och inkluderande miljö som skulle bidra till att i första hand seniorerna i stadsdelen skulle få ett meningsfullt och hälsosammare vardagsliv.  Med hjärtat i verksamheten blev det ”Livslust” för lust är grunden till äkta engagemang och viljan att utvecklas.  Därför består fortfarande vår logga av två hjärtan.

Guns fokus var att arbeta innovativt och följa den senaste forskningen kring hälsa bland äldre.  Forskningen visar tydligt att fysisk aktivitet, musik och att hålla i gång hjärnan m.m. väcker nyfikenhet och livslust. Verksamheten byggde också på att minska ofrivillig ensamhet bland äldre. Fokus var att skapa möjligheter till att lära känna nya människor i sitt närområde, känna samhörighet och delaktig. Vikten av ett socialt liv kan inte nog betonas. Livslust kom att erbjuda ett mångsidigt utbud av aktiviteter som tilltalade en bred grupp av människor. Livslust blev en generationsöverskridande mötesplats som vände sig till alla medborgare mellan 0–100 och där över.  Med Guns stora engagemang och energi växte Livslust på några år både som verksamheten och i antalet besökare. Därför behövdes man anställa mer personal och 2011 hade jag, Rose-Marie turen att få börja arbeta på Livslust tillsammans med Gun och alla fantastiska volontärer.  Senare kom även Tony och Eva att arbeta med oss. Vi som arbetade på Livslust ville vi skapa nya spännande möten, utmana och låta besökarna lära nytt och våga på att pröva på nya saker. Det blev några hektiska år med spännande besök av kända artister som Helen Sjöholm, Lill Lindfors och Arja Saijonmaa och många fler. En annan viktig del i Livslusts arbete var folkbildning med studiecirklar, målar kurser, kulturarrangemang, föreläsningar/föredrag av kända författare, politiker och andra intressanta personer. Fysiska aktiviteter var också ett signum för Livslust. Alla otroliga resor, både inom och utomlands som gett många minnen för livet. Sist men inte minst torsdags mornar med Gubbröran, ett glatt gäng gubbar som höll låda och åt frukost, medan Bror spela munspel. Det har skapats många fina minnen och oförglömliga möten genom åren. För många besökare blev Livslust ett andra hem och vardagsrum.

Åren innan verksamheten i dess dåvarande form lades ner i en omorganisation, var det uppemot 30,000 besökande per år.

I föreningen Kul-Turen kommer vi att driva vidare det som var guldkornen i Livslust, genom att utveckla och sprida konceptet Kultur genom Livslust.